• Comunicat de presa MAE: MAE recomandă cetăţenilor români care îşi vor exercita dreptul de vot în străinătate să se asigure că au acte de identitate valabile

  20.10.2014

  Tip: Comunicat de presă
  Data: 20.10.2014

  Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se vor afla în străinătate la data la care au loc alegerile pentru Preşedintele României din anul 2014 (2 noiembrie, respectiv 16 noiembrie, în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin) să se asigure că deţin acte de identitate valabile, condiţie absolut necesară pentru exercitarea dreptul la vot.

  Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care şi-au pierdut actele de identitate sau cărora le-au expirat actele de identitate să solicite din timp preschimbarea acestora la misiunile diplomatice şi consulare ale României din străinătate. Ţinând cont de durata necesară emiterii unor noi acte valabile, potrivit normelor în vigoare, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite să solicite preschimbarea actelor de identitate în apropierea zilei în care se desfăşoară scrutinul sau în ziua respectivă.

  De asemenea, nu este recomandată solicitarea de titluri de călătorie în ziua scrutinului decât dacă acest lucru este imperativ necesar pentru motivul reîntoarcerii în România.

  În acest context, reamintim că titlurile de călătorie sunt documente cu caracter provizoriu destinate cetăţenilor români în vederea atestării identităţii deţinătorilor pe parcursul drumului de întoarcere din străinătate în România. În acelaşi timp, titlul de călătorie figurează, potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, printre documentele de identitate în baza cărora cetăţenii români pot vota la alegerile prezidenţiale. Eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetăţenii români cu drept de vot aflaţi în străinătate se taxează potrivit legii, nefiind acordată nici o gratuitate în acest sens.

  În vederea unei cât mai bune informări a cetăţenilor români din străinătate cu privire la condiţiile de exercitare a votului, reamintim că Ministerul Afacerilor Externe a dat publicităţii „Ghidul alegătorului român din străinătate – Alegeri pentru Preşedintele României din 2014”, material informativ pe care îl recomandăm spre consultare. Materialul se regăseşte în cadrul secţiunii dedicate alegerilor prezidenţiale, link: http://www.mae.ro/prezidentiale-2014.

  Actele în baza cărora pot vota cetăţenii români care se află în străinătate în ziua votării le puteti gasi si pe website-ul CONSULATULUI GENERAL AL ROMÂNIEI
  la Toronto:
  http://toronto.mae.ro/local-news/901
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/2012orca.org/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 2841